Valentijnsdag en de AVG

Van Dale geeft de volgende definitie voor Valentijnsdag

Va·len·tijns·dag (m; meervoud: Valentijnsdagen). dag (14 februari) waarop mensen, al dan niet anoniem, een kaartje of cadeautje sturen aan een geliefde.

Traditiegetrouw worden er vandaag anoniem cadeautjes aan geliefden gestuurd. Maar stel, je krijgt een mooie doos bonbons geleverd van je favoriete chocolatier met daarop de boodschap “van je Valentijn”. Kun je dan de AVG aanwenden om te achterhalen wie die Valentijn dan wel is?

De chocolatier heeft je persoonsgegevens verwerkt, dus opvragen die gegevens! Of ligt het toch genuanceerder? De chocolatier heeft je gegevens, de bonbons zijn immers bij jou bezorgd, en op grond van art. 15 AVG heb je ook recht op inzage van deze persoonsgegevens. De vraag is of je hiermee ook inzage krijgt in de gegevens van diegene die de bonbons voor jou heeft besteld? Op grond van art. 15 lid 3 AVG kun je bijkomende kopieën opvragen, echter op grond van art. 15 lid 4 mag dit recht geen afbreuk doen aan de rechten en vrijheden van anderen.

De chocolatier dient op basis van dit artikel de rechten van de “anonieme” besteller te respecteren en hoeft deze informatie niet te verstrekken. Dit zal een hele geruststelling zijn voor Valentijn!

"Het blog Juridict.nl verschaft inzicht in het domein Recht en ICT. Dit zowel vanuit juridisch- als vanuit ICT perspectief."